Szuvidolás

Szuvidolás

A szuvidolás - nem marad nyers a cucc?

2016. június 08. - Szendrei Péter

Mi az a szuvidolás - egy mondatban?

 

A szuvidolás módszer lényege, hogy lezárt vákuumtasakba kerül a nyersanyag, majd vízfürdőben készül el az étel, csökkenti az oxidációt és megnöveli a fogyaszthatóságot.

Bővebben: profi főzési forma, amikor az megmosott, fűszerezett, pácolt és adagolt élelmiszereket (pl. húsokat, zöldségeket, fűszereket) légmentesen becsomagolják vákuumtasakba, oxigénmentes környezetben, pontos hőmérséklet-ellenőrzés mellett egy lassú, több órás és alacsony hőmérsékletű (48-64°C) vízfürdőben megfőzik. 

 

 

"Úristen, nyers marad? Nem főzik meg?"

Jogos a kérdés, nekem is ez merült fel a fejemben először, hogy egy kis meleg vízben áztatásról mitől lesz főtt az étel?

Ezért hadd kezdjem egy képpel (forrás: CNET.com)

Ugye, hogy magáért beszél?

A sütéskor, grillezéskor már láthatták olyat, hogy bár a csirke bőre ropogós, de a csontjánál még csöpög a véres lé, ugye? Miközben te nem félig átsült beefsteaket kértél, hanem csirkecombot... Talán csak legyintesz, hiszen egy étteremben kapkodnak, vagy csak a nagyi kapkodott a karácsonyi vacsoránál.

De sokszor még a több órás töltött csirke sütésnél is előfordul ugyanez, és ott bizonyára nem a kapkodás a felelős, hanem egyszerűen az a magas hőfök, ami a csirke külső részét éri, csak nagyon nehezen jut beljebb, hiszen minden réteget át kell melegítenie, és mire a belső szövetek is átveszik ezt a hőmérsékletet és elkezdenének sülni, addigra véget ér a sütés, hiszen 3 óra alatt csak elkészül már az a fránya töltött csirke.


A szuvidolás nem hagyja nyersen az ételt

 

Valójában aki nem szuvidol (mert fél a nyerstől), az sokkal több nyers húst eszik meg.
 Ezt az 50-60 fokos, több órás főzés garantálja,a hol a baktériumok elpusztulnak (10 óra után a legmacerásabbak is feladják).

A bejegyzés trackback címe:

https://szuvidolas.blog.hu/api/trackback/id/tr2612032681

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

1234567890987654321 (törölt) 2017.06.12. 00:32:19

Ha a csirke csontjánál véres lé csöpög, akkor az a csirke nem sült meg.
Well done-nál kevésbé sült húst meg nem vagyok hajlandó megenni.
Épp elég műanyag szemetet termel az emberiség, majd még a sütésnél gyártsunk drágán még több nylon szemetet plusz konyhai gépekbe invesztáljunk jó sokat... sznoboknak semmi sem drága.
süti beállítások módosítása